Shoarma zapiekana z serem kozim - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Shoarma zapiekana z serem kozim

 

Składniki:

(na 2 porcje)

  • 2 filety z kurczaka

  • 2 - 4 plastry koziego sera

  • 3 łyżki curry

  • 2 łyżki oleju

  • 2 łyżki octu balsamicznego

  • 1 łyżka imbiru

  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

  • 1/2 łyżki kuminu rzymskiego

  • 1/4 łyżeczki bazylii

  • sól (wedle uznania)

Wykonanie:


Z podanych przypraw, octu i oleju przygotować marynatę.


Mięso umyć, obrać i pokroić w kostkę, przełożyć do miski, zalać marynatą, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.

Przygotować sosy: Tysiąca Wysp
i czosnkowy.

Rozgrzać teflonową patelnię. Smażyć mięso - cały czas mieszając - aż w środku będzie miękkie, a z wierzchu dobrze przyrumienione. Na upieczonym mięsie rozłożyć plastry sera, przykryć patelnię pokrywką i smażyć jeszcze chwilę, aż ser się roztopi.

Podawać z frytkami, opiekanymi ziemniakami
bądź ryżem oraz dowolną surówką (np. Coleslaw). Osobno podać przygotowane sosy.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego