Dip czosnkowy - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dodatki do dań głównych > przepisy

Dip czosnkowy

 

Składniki:


  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

  • 3 łyżki gęstej śmietany 18 % lub serka homogenizowanego naturalnego

  • 4 łyżki majonezu

  • 2 ząbki czosnku

  • sól czosnkowa, pieprz (wedle uznania)

  • 1 łyżka posiekanego koperku (opcjonalnie)

Wykonanie:

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i rozetrzeć w moździerzu wraz z solą. Dolać jogurt, śmietanę (bądź serek homogenizowany) oraz majonez i ewentualnie koperek. Wymieszać bardzo dokładnie. Doprawić wedle uznania pieprzem. Odstawić do lodówki na ok. 30 minut.

Pasuje do pieczonych oraz grillowanych mięs oraz ryb, a także do gotowanych lub grillowanych warzyw, zapiekanek, kanapek.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego