Ziemniaki opiekane - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dodatki do dań głównych > przepisy

Ziemniaki opiekane

 

Składniki:
(na 2 porcje)

  • 200 g małych ziemniaków

  • 1 łyżka oleju

  • 2 łyżki masła

  • sól, vegeta, pieprz czarny, przyprawa do ziemniaków, majeranek (wedle uznania)







Wykonanie:

Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć. Mniejsze pozostawić w całości, a większe przekroić na pół; przełożyć do miseczki, obsypać przyprawami i wymieszać.

W rondlu rozgrzać olej, włożyć ziemniaki, przykryć i dusić ok. 20 minut na średnim ogniu, aż będą prawie miękkie. Następnie dodać masło i dusić kolejne 10 minut (w tym czasie ziemniaki - dzięki dodatkowi masła - powinny się zrumienić). Sprawdzić czy są całkowicie miękkie; odkryć i ewentualnie jeszcze podpiec.

Ziemniaki przyrządzone w ten sposób doskonale komponują się z pieczonym, smażonym oraz grillowanym mięsem a także rybami. Mogą być również samodzielnym daniem - można je wtedy podać z surówką i np. dipem czosnkowym
.







 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego