Dodatki do dań głównych > przepisy
Składniki:
(na 2 porcje)
200 g małych ziemniaków
1 łyżka oleju
2 łyżki masła
sól, vegeta, pieprz czarny, przyprawa do ziemniaków, majeranek (wedle uznania)
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć. Mniejsze pozostawić w całości, a większe przekroić na pół; przełożyć do miseczki, obsypać przyprawami i wymieszać.
W rondlu rozgrzać olej, włożyć ziemniaki, przykryć i dusić ok. 20 minut na średnim ogniu, aż będą prawie miękkie. Następnie dodać masło i dusić kolejne 10 minut (w tym czasie ziemniaki - dzięki dodatkowi masła - powinny się zrumienić). Sprawdzić czy są całkowicie miękkie; odkryć i ewentualnie jeszcze podpiec.
Ziemniaki przyrządzone w ten sposób doskonale komponują się z pieczonym, smażonym oraz grillowanym mięsem a także rybami. Mogą być również samodzielnym daniem - można je wtedy podać z surówką i np. dipem czosnkowym.