>
Menu główne:
Coleslaw...
... czyli surówka ze świeżej białej kapusty.
Składniki:
1/2 główki białej kapusty
1 cebula
2 marchewki
3 łyżki białego octu winnego
2 łyżki majonezu
4 łyżki naturalnego serka homogenizowanego
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól, pieprz kolorowy (wedle uznania)
2 łyżki posiekanego koperku
Wykonanie:
Kapustę poszatkować drobno, mocno posolić i odstawić na minimum 30 minut.
Po tym czasie kapustę odcisnąć i przełożyć do salaterki.
Cebulę i marchewki obrać -
Przygotować sos: majonez wymieszać z jogurtem, serkiem homogenizowanym i octem winnym. Doprawić solą, pieprzem kolorowym i koperkiem. Polać sałatkę, wymieszać; odstawić do lodówki na ok. 15 minut.
Coleslaw jest świetnym dodatkiem do dań mięsnych.