Coleslaw - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dodatki do dań głównych > przepisy

Coleslaw...
... czyli surówka ze świeżej białej kapusty.


 

Składniki:

(na ok. 6 porcji)


  • 1/2 główki białej kapusty

  • 1 cebula

  • 2 marchewki

  • 3 łyżki białego octu winnego

  • 2 łyżki majonezu

  • 4 łyżki naturalnego serka homogenizowanego

  • 1 łyżka jogurtu naturalnego

  • sól, pieprz kolorowy (wedle uznania)

  • 2 łyżki posiekanego koperku



Wykonanie:


Kapustę poszatkować drobno, mocno posolić i odstawić na minimum 30 minut.

Po tym czasie kapustę odcisnąć i przełożyć do salaterki.
Cebulę i marchewki obrać - cebulę pokroić w drobną kostkę, a marchewkę utrzeć na tarce, na grubych oczkach. Całość wymieszać.

Przygotować sos: majonez wymieszać z jogurtem, serkiem homogenizowanym i octem winnym. Doprawić solą, pieprzem kolorowym i koperkiem. Polać sałatkę, wymieszać; odstawić do lodówki na ok. 15 minut.

Coleslaw jest świetnym dodatkiem do dań mięsnych.




 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego