Ryba w chrupiącej posypce - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Ryba w chrupiącej posypce

 

Składniki:

(na 3 porcje)

  • 3 filety rybne (np. dorsz, morszczuk)

  • 1/2 szklanki bułki tartej

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

  • 2 łyżki startego imbiru

  • 1 łyżeczka soli morskiej

  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego

  • 1 łyżeczka przyprawy do ryb (opcjonalnie)

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • 3 łyżki wiórków masła

  • kilka kropel świeżo wyciśniętego soku z limonki



Wykonanie:

Filety rybne opłukać, ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanym 1 łyżką oliwy (lub na nasmarowanej oliwą folii aluminiowej). Skropić sokiem z limonki, doprawić solą, pieprzem i ewentualnie przyprawą do ryb.

Przygotować posypkę: bułkę tartą wymieszać z 3 łyżkami oliwy, imbirem, szczypiorkiem i pietruszką.
Posypkę rozłożyć na rybach, lekko ugniatając. Na wierzchu położyć wiórki masła.

Zapiekać ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.


Podawać z opiekanymi ziemniakami
i surówką z kapusty kiszonej.


 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego