Surówka z kapusty kiszonej - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dodatki do dań głównych > przepisy

Surówka z kapusty kiszonej

 

Składniki:

(na ok. 4 porcje)


  • 500 g kiszonej kapusty (najlepiej z marchewką)

  • 2 cebule

  • 2 marchewki

  • 1 jabłko

  • 2 łyżki białego octu winnego

  • 5 łyżek oleju roślinnego

  • kilka kropel soku z limonki

  • sól, pieprz czarny (wedle uznania)

  • 2 łyżki posiekanego koperku (opcjonalnie)



Wykonanie:


Kapustę odcisnąć z zalewy i drobno pokroić; przełożyć do salaterki.

Cebulę drobno posiekać, obraną marchew i jabłko utrzeć na tarce o dużych oczkach; dodać do kapusty.

Przygotować sos: Olej wymieszać z octem winnym i sokiem z limonki. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie koperkiem. Polać surówkę, wymieszać; odstawić do lodówki na ok. 15 minut.


Surówka pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i do ryb.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego