>
Menu główne:
Surówka z kapusty kiszonej
Składniki:
500 g kiszonej kapusty (najlepiej z marchewką)
2 cebule
2 marchewki
1 jabłko
2 łyżki białego octu winnego
5 łyżek oleju roślinnego
kilka kropel soku z limonki
sól, pieprz czarny (wedle uznania)
2 łyżki posiekanego koperku (opcjonalnie)
Wykonanie:
Kapustę odcisnąć z zalewy i drobno pokroić; przełożyć do salaterki.
Cebulę drobno posiekać, obraną marchew i jabłko utrzeć na tarce o dużych oczkach; dodać do kapusty.
Przygotować sos: Olej wymieszać z octem winnym i sokiem z limonki. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie koperkiem. Polać surówkę, wymieszać; odstawić do lodówki na ok. 15 minut.
Surówka pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i do ryb.