Ziemniaki zapiekane z parmezanem - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dodatki do dań głównych > przepisy

Ziemniaki zapiekane z parmezanem

Świetny dodatek do dań mięsnych lub rybnych.



 

Składniki:
(na 2 porcje)

  • 4 duże ziemniaki

  • 1 cebula

  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

  • 4 łyżki masła

  • 4 łyżki parmezanu

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 1/4 szklanki śmietany kremówki 18%

  • 1/4 szklanki chłodnego bulionu warzywnego

  • sól, pieprz czarny (wedle uznania)







Wykonanie:

Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w cieniutkie plastry.
Naczynie do zapiekania posmarować oliwą i układać warstwami ziemniaki i cebulę. Każdą warstwę doprawić odrobiną soli i pieprzu.

Przygotować sos: kremówkę wymieszać z bulionem, szczypiorkiem i parmezanem. Doprawić solą i pieprzem; polać zapiekankę.

Na wierzchu rozłożyć masło, przykryć folią aluminiową i zapiekać ok. 45 minut. Gdy ziemniaki będą miekkie, odkryć i zapiekać jeszcze chwilę, aż wierzch się zrumieni.

Podawać jako dodatek do mięs i ryb.







 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego