>
Menu główne:
Roladki ze szpinakiem i szynką
Szybkie danie nie tylko dla miłośników szpinaku... :)
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
200 g mrożonego szpinaku w liściach
4 duże plastry szynki (ok. 150 g)
100 g żółtego sera
kilka pasków czerwonej papryki (opcjonalnie)
2 ząbki czosnku
1jajko
1 łyżka masła
2 łyżki śmietany kremówki
sól czosnkowa, pieprz czosnkowy (wedle uznania)
Wykonanie:
Na rozgrzanym maśle zeszklić obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek; dodać szpinak i chwilę smażyć, aż nadmiar płynu odparuje. Doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę. Gdy sos zgęstnieje, ewentualnie jeszcze doprawić; wystudzić.
Ser żółty utrzeć.
Ciasto francuskie rozwinąć, rozsmarować na nim szpinak, na wierzchu ułożyć plastry szynki i posypać żółtym serem. Można też ułożyć paseczki papryki (tak, aby po zwinięciu znalazły się w samym środku ślimaczka. Całość zwinąć w roladę i pokroić na 6-
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać ok. 25-
Podawać gorące, z dipem czosnkowym