Roladki ze szpinakiem i szynką - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Roladki ze szpinakiem i szynką

Szybkie danie nie tylko dla miłośników szpinaku... :)

 

Składniki:

(na 6-8 sztuk)

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

  • 200 g mrożonego szpinaku w liściach

  • 4 duże plastry szynki (ok. 150 g)

  • 100 g żółtego sera

  • kilka pasków czerwonej papryki (opcjonalnie)

  • 2 ząbki czosnku

  • 1jajko

  • 1 łyżka masła

  • 2 łyżki śmietany kremówki

  • sól czosnkowa, pieprz czosnkowy (wedle uznania)

Wykonanie:


Na rozgrzanym maśle zeszklić obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek; dodać szpinak i chwilę smażyć, aż nadmiar płynu odparuje. Doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę. Gdy sos zgęstnieje, ewentualnie jeszcze doprawić; wystudzić.

Ser żółty utrzeć.

Ciasto francuskie rozwinąć, rozsmarować na nim szpinak, na wierzchu ułożyć plastry szynki i posypać żółtym serem. Można też ułożyć paseczki papryki (tak, aby po zwinięciu znalazły się w samym środku ślimaczka. Całość zwinąć w roladę i pokroić na 6-8 kawałków. Jajko roztrzepać i posmarować nim roladki.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać ok. 25- 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C (gdyby ciasto zbyt mocno się przypiekło, w czasie pieczenia można je przykryć papierem do pieczenia bądź folią aluminiową).

Podawać gorące, z dipem czosnkowym
lub pomidorowym.



 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego