>
Menu główne:
Mięso w słoiku
Przepis pochodzi z tej strony. Lekko zmodyfikowany.
Składniki:
1,5 kg mięsa wieprzowego bez kości (łopatki lub szynki)
0,5 kg mielonej łopatki lub szynki (można zastąpić wołowiną w kawałku)
1 kg chudego, parzonego boczku
2 płaskie łyżki soli peklowej
1 łyżeczka pieprzu naturalnego
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą
1 łyżka Vegety
5 łyżek żelatyny
3 ząbki czosnku
1200 ml zimnej wody
Wykonanie:
Mięso i boczek* pokroić w drobną kostkę (mięso można również zemleć w maszynce z sitkiem o średnich oczkach). Przełożyć do miski. Dodać mięso mielone.
Wszystkie składniki wymieszać z przyprawami i wodą, wyrabiać ok. 5 min. Na końcu dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.
Słoiki wyparzyć w piekarniku w temperaturze 110 stopni C przez 15 minut. Masę mięsną wkładać do suchych i wyparzonych słoików, zostawiając od góry ok. 2 cm przestrzeni, dokładnie ubijać. Słoiki zakręcić i natychmiast wstawić do gotowania.
Wekować w dużym garnku ok. 4 godzin 1 raz (na dłuższe przechowywanie wekować 2 razy po 3 godz.). Na dno garnka położyć lnianą ściereczkę, by słoiki nie stały bezpośrednio na blasze. Woda powinna sięgać do 3/4 wysokości słoików.
Wystudzić i wstawić do lodówki.
Konserwa świetnie smakuje ze świeżym, domowym chlebem i ogórkami małosolnymi.
Słoiki wekować można również w piekarniku: słoiki należy wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić grzanie na 170 stopni C i włączyć piekarnik. Po 20-
* Boczek można obrać z nadmiaru tłuszczu.