Mięso w słoiku - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Przetwory > przepisy

Mięso w słoiku

Przepis pochodzi z tej strony. Lekko zmodyfikowany.


 

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa wieprzowego bez kości (łopatki lub szynki)

  • 0,5 kg mielonej łopatki lub szynki (można zastąpić wołowiną w kawałku)

  • 1 kg chudego, parzonego boczku

  • 2 płaskie łyżki soli peklowej

  • 1 łyżeczka pieprzu naturalnego

  • 1 łyżka majeranku

  • 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą

  • 1 łyżka Vegety

  • 5 łyżek żelatyny

  • 3 ząbki czosnku

  • 1200 ml zimnej wody

Wykonanie:


Mięso i boczek* pokroić w drobną kostkę (mięso można również zemleć w maszynce z sitkiem o średnich oczkach). Przełożyć do miski. Dodać mięso mielone.

Wszystkie składniki wymieszać z przyprawami i wodą, wyrabiać ok. 5 min. Na końcu dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.


Słoiki wyparzyć w piekarniku w temperaturze 110 stopni C przez 15 minut. Masę mięsną wkładać do suchych i wyparzonych słoików, zostawiając od góry ok. 2 cm przestrzeni, dokładnie ubijać. Słoiki zakręcić i natychmiast wstawić do gotowania.
W
ekować w dużym garnku ok. 4 godzin 1 raz (na dłuższe przechowywanie wekować 2 razy po 3 godz.). Na dno garnka położyć lnianą ściereczkę, by słoiki nie stały bezpośrednio na blasze. Woda powinna sięgać do 3/4 wysokości słoików.

Wystudzić i wstawić do lodówki.
Konserwa świetnie smakuje ze świeżym, domowym chlebem i ogórkami małosolnymi.

Słoiki wekować można również w piekarniku:
słoiki należy wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić grzanie na 170 stopni C i włączyć piekarnik. Po 20-30 minutach od osiągnięcia tej temperatury (zawartość słoików będzie się gotować) zmniejszyć ją do 140 stopni C i zapiekać słoiki przez 2 godziny. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim słoiki do całkowitego wystygnięcia (około 10-12 godzin).


* Boczek można obrać z nadmiaru tłuszczu.





 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego