Chleb wieloziarnisty - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dodatki do dań głównych > przepisy

Chleb wieloziarnisty

Chleb - jak dla mnie - idealny! Różnorodność ziaren nadaje mu ciekawy smak. Wprost ciężko się od niego oderwać... ;) W dodatku robi się go bardzo szybko. Oryginalny przepis znajduje się tu.

 

Składniki:*
(na 2 keksówki 28x9 cm)

  • 500 g mąki krupczatki

  • 3 łyżki siemienia lnianego

  • 3 łyżki  łuskanego słonecznika

  • pół szklanki otrąb pszennych lub żytnich

  • 1,5 łyżki sezamu

  • 1 łyżka pestek dyni

  • 1 łyżka soli

  • 2,5 łyżki cukru

  • 25 g świeżych drożdży

  • 500 ml ciepłej wody



Wykonanie:


Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.

Wyrobić ponownie (lub dokładnie rozmieszać) i przełożyć do natłuszczonych foremek keksowych (ja piekłam w foremce silikonowej, dlatego nie smarowałam jej tłuszczem). Odstawić do wyrośnięcia (czas rośnięcia trzeba wyczuć, z pewnością nie musi podwoić objętości - rośnie bardzo krótko i wystarczy jak trochę podrośnie, inaczej może się nie udać; u mnie rósł około 20 minut).
Piec około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 230 stopni C. Studzić na kratce.

* Ciasto zrobiłam z połowy składników podanych w oryginalnym przepisie, ponieważ przy użyciu - przy pierwszym pieczeniu -  ilości jak w przepisie, ciasto "wylało" mi się z form ;)



 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego