>
Menu główne:
Chleb wieloziarnisty
Chleb -
Składniki:*
(na 2 keksówki 28x9 cm)
500 g mąki krupczatki
3 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki łuskanego słonecznika
pół szklanki otrąb pszennych lub żytnich
1,5 łyżki sezamu
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka soli
2,5 łyżki cukru
25 g świeżych drożdży
500 ml ciepłej wody
Wykonanie:
Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Wyrobić ponownie (lub dokładnie rozmieszać) i przełożyć do natłuszczonych foremek keksowych (ja piekłam w foremce silikonowej, dlatego nie smarowałam jej tłuszczem). Odstawić do wyrośnięcia (czas rośnięcia trzeba wyczuć, z pewnością nie musi podwoić objętości -
Piec około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 230 stopni C. Studzić na kratce.
* Ciasto zrobiłam z połowy składników podanych w oryginalnym przepisie, ponieważ przy użyciu -