>
Menu główne:
Ogórki małosolne
Składniki:
3 l wody
15 ogórków średniej wielkości (ok. 1 kg)
3 łyżki soli
3 -
3 kiście kopru
korzeń chrzanu
4 -
3 liście chrzanu (opcjonalnie)
Wykonanie:
Ogórki dokładnie umyć i odkroić końce (dzięki temu szybciej będą gotowe).
Koper opłukać, czosnek obrać, każdy ząbek przekroić na pół. Chrzan obrać, opłukać i pokroić na mniejsze kawałki.
Wodę zagotować, dodać sól, wymieszać, aż się rozpuści; lekko wystudzić.
Na dnie szklanego słoja ułożyć kiść kopru, a następnie ciasno poukładać ogórki. Między ogórki wcisnąć chrzan, czosnek i papryczki. Na wierzchu ułożyć pozostały koper. Zalać przygotowaną zalewą.
Odstawić na min. 2 doby w ciepłe, ale nie nasłonecznione miejsce.