Ogórki małosolne - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Przetwory > przepisy

Ogórki małosolne

 

Składniki:

  • 3 l wody

  • 15 ogórków średniej wielkości (ok. 1 kg)

  • 3 łyżki soli

  • 3 - 4 ząbki czosnku

  • 3 kiście kopru

  • korzeń chrzanu

  • 4 -5 papryczek peperoni

  • 3 liście chrzanu (opcjonalnie)

Wykonanie:

Ogórki dokładnie umyć i odkroić końce (dzięki temu szybciej będą gotowe).

Koper opłukać, czosnek obrać, każdy ząbek przekroić na pół. Chrzan obrać, opłukać i pokroić na mniejsze kawałki.

Wodę zagotować, dodać sól, wymieszać, aż się rozpuści; lekko wystudzić.

Na dnie szklanego słoja ułożyć kiść kopru, a następnie ciasno poukładać ogórki. Między ogórki wcisnąć chrzan, czosnek i papryczki. Na wierzchu ułożyć pozostały koper. Zalać przygotowaną zalewą.

Odstawić na min. 2 doby w ciepłe, ale nie nasłonecznione miejsce.





 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego