Żołądki gęsie w sosie piwnym - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Żołądki gęsie w sosie piwnym

 

Składniki:

(na 2 porcje)

  • 200 g żołądków gęsich

  • 2 cebule

  • 1/2 szklanki piwa jasnego

  • 2 ziarenka ziela angielskiego

  • 1 liść laurowy

  • kostka rosołowa drobiowa

  • pieprz kolorowy (wedle uznania)

  • 4 łyżki oleju roślinnego



Wykonanie:

Żołądki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Cebule obrać i pokroić w półtalarki.

Na rogrzanym oleju podsmażyć żołądki na złoty kolor; zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę.
Następnie dodać usmażone żołądki, podlać wodą (w takiej ilości, aby zakryła cebulę i żołądki) i dusić na wolnym ogniu ok. 15 minut.
Dodać ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową i wlać piwo. Dusić do miękkości.
Przed podaniem doprawić pieprzem.

Podawać z ryżem lub ziemniakami i sałatką Coleslaw
.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego