>
Menu główne:
Żołądki gęsie w sosie piwnym
Składniki:
200 g żołądków gęsich
2 cebule
1/2 szklanki piwa jasnego
2 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
kostka rosołowa drobiowa
pieprz kolorowy (wedle uznania)
4 łyżki oleju roślinnego
Wykonanie:
Żołądki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Cebule obrać i pokroić w półtalarki.
Na rogrzanym oleju podsmażyć żołądki na złoty kolor; zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę.
Następnie dodać usmażone żołądki, podlać wodą (w takiej ilości, aby zakryła cebulę i żołądki) i dusić na wolnym ogniu ok. 15 minut.
Dodać ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową i wlać piwo. Dusić do miękkości.
Przed podaniem doprawić pieprzem.
Podawać z ryżem lub ziemniakami i sałatką Coleslaw.