>
Menu główne:
Zapiekanka makaronowa z krewetkami
Składniki:
350 g makaronu penne
4 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
200 g małych pieczarek
200 g krewetek koktajlowych
ok. 30 g tartego parmezanu
ok. 50 g tartej mozzarelli
1 suszona papryczka peperoncino
1 duży pomidor
300 ml beszamelu
Wykonanie:
Makaron ugotować na półtwardo, odcedzić, przełożyć do garnka w którym się gotował, dodać 2 łyżki masła, wymieszać i przykryć.
Na patelni rozgrzać pozostałe masło i zeszklić przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i chwilę smażyć. Krewetki umyć, osuszyć i dodać do grzybów, smażyć chwilę, następnie dodać rozgniecioną papryczkę. Doprawić pieprzem i solą. Smażyć ok. 5 minut.
Do sosu beszamelowego dodać makaron, usmażone krewetki i grzyby oraz mozzarellę. Dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanego 1 łyżką oliwy naczynia do zapiekania. Posypać parmezanem. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plastry pomidory; nastepnie posmarować je oliwą, posypać solą, pieprzem i oregano.
Całość piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Od razu podawać.