Zapiekanka makaronowa z krewetkami - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Zapiekanka makaronowa z krewetkami



 

Składniki:

(na 4 porcje)

  • 350 g makaronu penne

  • 4 łyżki masła

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 ząbek czosnku

  • 200 g małych pieczarek

  • 200 g krewetek koktajlowych

  • ok. 30 g tartego parmezanu

  • ok. 50 g tartej mozzarelli

  • 1 suszona papryczka peperoncino

  • 1 duży pomidor

  • 300 ml beszamelu

  • sól, pieprz, oregano (wedle uznania)


Wykonanie:


Makaron ugotować na półtwardo, odcedzić, przełożyć do garnka w którym się gotował, dodać 2 łyżki masła, wymieszać i przykryć.
Na patelni rozgrzać pozostałe masło i zeszklić przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i chwilę smażyć. Krewetki umyć, osuszyć i dodać do grzybów, smażyć chwilę, następnie dodać rozgniecioną papryczkę. Doprawić pieprzem i solą. Smażyć ok. 5 minut.

Do sosu beszamelowego dodać makaron, usmażone krewetki i grzyby oraz mozzarellę. Dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanego 1 łyżką oliwy naczynia do zapiekania. Posypać parmezanem. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plastry pomidory; nastepnie posmarować je oliwą, posypać solą, pieprzem i oregano.

Całość piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Od razu podawać.


 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego