Beszamel - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dodatki do dań głównych > przepisy

Beszamel

 

Składniki:

  • 3 łyżki masła

  • 3 łyżki mąki

  • 1 szklanka mleka o temp. pokojowej

  • 1 jajko

  • sól, biały pieprz, świeżo utarta gałka muszkatołowa (wedle uznania)


    


Wykonanie:


Na małym ogniu rozpuścić masło. Do masła - cały czas mieszając trzepaczką - dodawać stopniowo mąkę; smażyć przez chwilę a następnie powoli - nadal mieszając - wlewać mleko. Gotować jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje. Zestawić z ognia, dodać jajko i szybko rozmieszać (gotowy sos powinien mieć gładką, kremową konsystencję). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Aby uzyskać rzadszy sos (np. do zapiekanek), należy zwiększyć ilość mleka (od 0,5 do 1 szklanki więcej).

Tak przygotowany sos pasuje do gotowanych warzyw, zapiekanek, mięs i ryb.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego