Wiosenne babeczki - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Ciasta i desery > przepisy

Wiosenne babeczki

Oryginalny przepis pochodzi stąd.

 

Składniki:
(na ok. 10 sztuk)

  • 110 g miękkiego masła

  • 80 g drobnego cukru

  • 110 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


Ponadto:

  • 100 g posiekanej czekolady lub chipsów czekoladowych

  • jajeczka cukrowe z czekoladą do dekoracji

  • 120 ml śmietany kremówki + 1 łyżka cukru pudru

Wykonanie:

Wszystkie składniki na babeczki zmiksować do białości i gładkości.  Na końcu wmieszać chipsy czekoladowe. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, ciasta nałożyć do 2/3 wysokości. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Wystudzić na kratce.

Kremówkę ubić z 1 łyżką cukru pudru. Ozdobić wystudzone babeczki, środek udekorować jajeczkami.


 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego