Szaszłyki drobiowe - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Szaszłyki drobiowe


 

Składniki:

(na ok. 6 porcji)

  • 2 filety z kurczaka

  • 12 pieczarek (po 2 na każdy szaszłyk)

  • 1 marchewka

  • 1 papryka

  • 1 cebula

  • 1 cukinia

  • 1 rosołek warzywny w kostce

  • sól, vegeta, biały pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do dań z grilla, przyprawa do kurczaka (wedle uznania)

  • 2 łyżki oliwy z oliwek



Wykonanie:

Pieczarki obrać i opłukać.

Fileta obrać, opłukać, pokroić w kostkę i przyprawić ziołami prowansalskimi, solą i przyprawą do kurczaka.

Marchewkę, cukinię i cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę.

Paprykę obrać, opłukać i pokroić w kawałki.

Na patyczki do szaszłyków nabijać na przemian poszczególne składniki.

Szaszłyki ułożyć w żaroodpornym naczyniu do zapiekania. Oliwę z oliwek wymieszać z vegetą, białym pieprzem i przyprawą do dań z grilla. Powstałym sosem skropić szaszłyki.

Piec pod przykryciem 45 minut w temp. 180 stopni C. Przed końcem pieczenia odkryć, aby się się zrumieniło.
Podawać z ryżem lub pieczywem i dipem czosnkowym
.


 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego