>
Menu główne:
Szaszłyki drobiowe
Składniki:
2 filety z kurczaka
12 pieczarek (po 2 na każdy szaszłyk)
1 marchewka
1 papryka
1 cebula
1 cukinia
1 rosołek warzywny w kostce
sól, vegeta, biały pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do dań z grilla, przyprawa do kurczaka (wedle uznania)
2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Pieczarki obrać i opłukać.
Fileta obrać, opłukać, pokroić w kostkę i przyprawić ziołami prowansalskimi, solą i przyprawą do kurczaka.
Marchewkę, cukinię i cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę.
Paprykę obrać, opłukać i pokroić w kawałki.
Na patyczki do szaszłyków nabijać na przemian poszczególne składniki.
Szaszłyki ułożyć w żaroodpornym naczyniu do zapiekania. Oliwę z oliwek wymieszać z vegetą, białym pieprzem i przyprawą do dań z grilla. Powstałym sosem skropić szaszłyki.
Piec pod przykryciem 45 minut w temp. 180 stopni C. Przed końcem pieczenia odkryć, aby się się zrumieniło.
Podawać z ryżem lub pieczywem i dipem czosnkowym.