>
Menu główne:
Sałatka z tuńczykiem
Składniki:
1 puszka rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym
1 mała puszka kukurydzy konserwowej
1/2 puszki groszku konserwowego (opcjonalnie)
2 duże ogórki konserwowe
1 mała czerwona cebula
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz (wedle uznania)
Wykonanie:
Tuńczyka, kukurydzę (i ewentualnie groszek konserwowy) dobrze odsączyć z zalewy i przełożyć do salaterki.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Ogórki pokroić w grubszą kostkę. Dodać do składników w salaterce.
Przygotować sos: majonez wymieszać z jogurtem i musztardą. Doprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na ok. 30 minut.