>
Menu główne:
Ryba zapiekana z sosem śmietanowym
Składniki:
4 filety rybne (np. morszczuk, dorsz, miruna)
4 łyżki posiekanego koperku
1 średnia cebula
2 łyżki masła
4 łyżki soku z cytryny
250 ml śmietany kremówki 18 %
sól, pieprz cytrynowy (wedle uznania)
1 łyżka oleju słonecznikowego
Wykonanie:
Rybę opłukać, osuszyć. Polać sokiem cytrynowym, natrzeć solą i pieprzem, ułożyć w naczyniu do zapiekania, polać olejem, odstawić na 15 minut.
Cebulę obrać, posiekać. Masło rozpuścić na patelni, dodać cebulę i smażyć, aż zmięknie. Następnie wlać śmietanę, zamieszać i gotować na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać koperek i wymieszać.
Sosem posmarować każdy kawałek ryby, zapiekać ok. 40 minut pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Podawać z grzankami i surówką z kapusty pekińskiej.