Ryba zapiekana z sosem śmietanowym - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Ryba zapiekana z sosem śmietanowym

 

Składniki:

(na 4 porcje)

  • 4 filety rybne (np. morszczuk, dorsz, miruna)

  • 4 łyżki posiekanego koperku

  • 1 średnia cebula

  • 2 łyżki masła

  • 4 łyżki soku z cytryny

  • 250 ml śmietany kremówki 18 %

  • sól, pieprz cytrynowy (wedle uznania)

  • 1 łyżka oleju słonecznikowego



Wykonanie:

Rybę opłukać, osuszyć. Polać sokiem cytrynowym, natrzeć solą i pieprzem, ułożyć w naczyniu do zapiekania, polać olejem, odstawić na 15 minut.

Cebulę obrać, posiekać. Masło rozpuścić na patelni, dodać cebulę i smażyć, aż zmięknie. Następnie wlać śmietanę, zamieszać i gotować na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać koperek i wymieszać.

Sosem posmarować każdy kawałek ryby, zapiekać ok. 40 minut pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Podawać z grzankami
i surówką z kapusty pekińskiej.


 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego