Ryba zapiekana z pieczarkami i żółtym serem - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Ryba zapiekana z pieczarkami i żółtym serem

 

Składniki:

(na 4 porcje)

  • 4 filety rybne (np. morszczuk, dorsz, miruna)

  • 1 średnia cebula

  • 2 łyżki masła

  • 4 łyżki soku z cytryny

  • 250 ml śmietany kremówki 18 %

  • 4 plastry żółtego sera

  • 1 jajko

  • bułka tarta (do panierowania)

  • mąka kukurydziana (do panierowania)

  • sól, pieprz cytrynowy, pieprz cayenne (wedle uznania)

  • 5 łyżek oleju słonecznikowego



Wykonanie:

Rybę opłukać, osuszyć. Polać sokiem cytrynowym, natrzeć solą i pieprzem cytrynowym, odstawić na 15 minut.

Pieczarki umyć, oczyścić. Cebulę obrać, posiekać. Masło rozpuścić na patelni, dodać cebulę i smażyć, aż zmięknie. Następnie dodać pieczarki. Smażyć, aż cały sok odparuje. Pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem cayenne.

Rybę panierować dwukrotnie w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, aż się zrumieni. Osuszyć na papierowym ręczniku.
Na każdym kawałku ryby ułożyć, lekko dociskając, porcję pieczarek i plaster żółtego sera. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, aż ser się rozpuści.

Podawać z ziemniakami z masłem i koperkiem i surówką z kapusty kiszonej
.


 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego