>
Menu główne:
Ryba zapiekana z pieczarkami i żółtym serem
Składniki:
4 filety rybne (np. morszczuk, dorsz, miruna)
1 średnia cebula
2 łyżki masła
4 łyżki soku z cytryny
250 ml śmietany kremówki 18 %
4 plastry żółtego sera
1 jajko
bułka tarta (do panierowania)
mąka kukurydziana (do panierowania)
sól, pieprz cytrynowy, pieprz cayenne (wedle uznania)
5 łyżek oleju słonecznikowego
Wykonanie:
Rybę opłukać, osuszyć. Polać sokiem cytrynowym, natrzeć solą i pieprzem cytrynowym, odstawić na 15 minut.
Pieczarki umyć, oczyścić. Cebulę obrać, posiekać. Masło rozpuścić na patelni, dodać cebulę i smażyć, aż zmięknie. Następnie dodać pieczarki. Smażyć, aż cały sok odparuje. Pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem cayenne.
Rybę panierować dwukrotnie w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, aż się zrumieni. Osuszyć na papierowym ręczniku.
Na każdym kawałku ryby ułożyć, lekko dociskając, porcję pieczarek i plaster żółtego sera. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, aż ser się rozpuści.
Podawać z ziemniakami z masłem i koperkiem i surówką z kapusty kiszonej.