Pierniczki - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Ciasta i desery > przepisy

Pierniczki

Aromatyczne, pachnące świętami... Oryginalny przepis znajduje się tutaj.

 

Składniki:
(na ok. 100 sztuk)

  • 550 g mąki (+ mąka do podsypywania)

  • 300 g miodu (z miodem sztucznym pierniczki szybciej będą miękkie, niż z prawdziwym)

  • 100 g cukru pudru

  • 120 g masła lub margaryny

  • 1 jajko

  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • ok. 60 g przyprawy do piernika

  • ok 2 łyżeczek kakao (opcjonalnie)

Wykonanie:


Miód oraz masło podgrzać i wymieszać z pozostałymi składnikami, wyrobić, aż ciasto będzie jednolite w przekroju. Wałkować podsypując mąką (na grubość ok.2-3 mm, ale można grubsze - będą bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki.

Jeśli chcemy pierniczki z otworkiem do przewlekania, otworek robimy przed pieczeniem (słomką lub wykałaczką, kręcąc nią).

Jeśli chcemy pierniczki dekoracyjne - smarujemy przed pieczeniem powierzchnię pierniczka roztrzepanym jajkiem, naklejamy cukrowe perełki, orzechy itp.

Piec ok. 7 - 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Lukrować lub polewać czekoladą po upieczeniu.

Pierniczki po upieczeniu są twarde, później zmiękną (należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku). Bardzo długo i dobrze się przechowują (nawet kilka miesięcy). Można upiec je kilka tygodni przed świętami, lukrowanie zostawiając na później.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego