>
Menu główne:
Pierniczki
Aromatyczne, pachnące świętami... Oryginalny przepis znajduje się tutaj.
Składniki:
(na ok. 100 sztuk)
550 g mąki (+ mąka do podsypywania)
300 g miodu (z miodem sztucznym pierniczki szybciej będą miękkie, niż z prawdziwym)
100 g cukru pudru
120 g masła lub margaryny
1 jajko
2 łyżeczki sody oczyszczonej
ok. 60 g przyprawy do piernika
ok 2 łyżeczek kakao (opcjonalnie)
Wykonanie:
Miód oraz masło podgrzać i wymieszać z pozostałymi składnikami, wyrobić, aż ciasto będzie jednolite w przekroju. Wałkować podsypując mąką (na grubość ok.2-
Jeśli chcemy pierniczki z otworkiem do przewlekania, otworek robimy przed pieczeniem (słomką lub wykałaczką, kręcąc nią).
Jeśli chcemy pierniczki dekoracyjne -
Piec ok. 7 -
Lukrować lub polewać czekoladą po upieczeniu.
Pierniczki po upieczeniu są twarde, później zmiękną (należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku). Bardzo długo i dobrze się przechowują (nawet kilka miesięcy). Można upiec je kilka tygodni przed świętami, lukrowanie zostawiając na później.