>
Menu główne:
Pieczona szynka wieprzowa z sosem
Składniki:
1 kg szynki wieprzowej
2 łyżki oleju
sól czosnkowa, pieprz kolorowy, ostra mielona papryka, majeranek, bazylia (wedle uznania)
Ponadto:
150 ml śmietany kremówki
2 ziarna jałowca
sól, świeżo zmielony czarny pieprz (wedle uznania)
Wykonanie:
W miseczce wymieszać zioła z olejem. Mięso umyć, osuszyć, posmarować marynatą. W razie potrzeby związać sznurkiem, włożyć do rękawa do pieczenia, podlać wodą (ok. 0,5 szklanki), związać i przełożyć do brytfanki; odstawić do lodówki na ok. 30 minut. Następnie wstawić na środkową półkę piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec pod przykryciem ok. 1 h. Po tym czasie odkryć i piec jeszcze, aż wierzch się zrumieni.
Sos, który zebrał się pod mięsem zlać do rondelka, dodać jałowiec, zagotować. Następnie dodać śmietanę. W razie potrzeby doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Podawać np. z opiekanymi ziemniakami i zieloną sałatą ze śmietaną. Sos podać osobno, w sosjerce.
Ziemniaki można również upiec w rękawie razem z mięsem.