Pieczona szynka wieprzowa z sosem - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Pieczona szynka wieprzowa z sosem

 

Składniki:


  • 1 kg szynki wieprzowej

  • 2 łyżki oleju

  • sól czosnkowa, pieprz kolorowy, ostra mielona papryka, majeranek, bazylia (wedle uznania)


Ponadto:

  • 150 ml śmietany kremówki

  • 2 ziarna jałowca

  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz (wedle uznania)

Wykonanie:

W miseczce wymieszać zioła z olejem. Mięso umyć, osuszyć, posmarować marynatą. W razie potrzeby związać sznurkiem, włożyć do rękawa do pieczenia, podlać wodą (ok. 0,5 szklanki), związać i przełożyć do brytfanki; odstawić do lodówki na ok. 30 minut.  Następnie wstawić na środkową półkę piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec pod przykryciem ok. 1 h. Po tym czasie odkryć i piec jeszcze, aż wierzch się zrumieni.

Sos, który zebrał się pod mięsem zlać do rondelka, dodać jałowiec, zagotować. Następnie dodać śmietanę. W razie potrzeby doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Podawać np. z opiekanymi ziemniakami
i zieloną sałatą ze śmietaną. Sos podać osobno, w sosjerce.
Ziemniaki można również upiec w rękawie razem z mięsem.



 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego