>
Menu główne:
Mielona wołowina w cieście francuskim
Przepis pochodzi stąd. U mnie wersja po lekkich modyfikacjach :)
Składniki:
500 g mielonego mięsa wołowego
1 opakowanie schłodzonego ciasta francuskiego
1 cebula
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego
2 ząbki czosnku
1 łyżka klarowanego masła
5 pieczarek
4 gałązki świeżego rozmarynu
duża garść mrożonego zielonego groszku
2 jajka
mąka do oprószenia
1 duża łyżka sosu worcestershire
sól, pieprz (wedle uznania)
Wykonanie:
Cebulę obrać i drobno posiekać, pieczarki, marchewkę i selera obrać, opłukać i pokroić w 1-
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić wszystkie warzywa i pieczarki. Drobno posiekany rozmaryn i przeciśnięty przez praskę czosnek dodać do warzyw na patelni.
Smażyć, cały czas mieszając, około 8 minut -
Warzywa przełożyć do miski i odstawić do wystudzenia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Do miski z warzywami dodać mięso oraz 1 rozbełtane jajko, doprawić solą, pieprzem i sosem worcestershire. Całość wymieszać.
Blat lub stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować ciasto, aby było wielkości ściereczki kuchennej.
Rozbełtać drugie jajko, pędzelkiem nałożyć odrobinę na brzegi ciasta. Na ciasto nałożyć farsz i ciasno zawinąć, dokładnie ściskając końcówki
Mięso w cieście umieścić na blasze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym.
Na całe ciasto nałożyć pędzelkiem resztę jajka.
Piec przez godzinę, do uzyskania złocistego koloru.
Podawać z warzywami gotowanymi na parze i np. sosem ajvar.