Mielona wołowina w cieście francuskim - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Mielona wołowina w cieście francuskim

Przepis pochodzi stąd. U mnie wersja po lekkich modyfikacjach :)

 

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego

  • 1 opakowanie schłodzonego ciasta francuskiego

  • 1 cebula

  • 1 marchewka

  • 1 łodyga selera naciowego

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka klarowanego masła

  • 5 pieczarek

  • 4 gałązki świeżego rozmarynu

  • duża garść mrożonego zielonego groszku

  • 2 jajka            

  • mąka do oprószenia

  • 1 duża łyżka sosu worcestershire

  • sól, pieprz (wedle uznania)


Wykonanie:


Cebulę obrać i drobno posiekać, pieczarki, marchewkę i selera obrać, opłukać i pokroić w 1-centymetrowe kostki.

Na patelni rozgrzać masło, wrzucić wszystkie warzywa i pieczarki. Drobno posiekany rozmaryn i przeciśnięty przez praskę czosnek dodać do warzyw na patelni.

Sma
żyć, cały czas mieszając, około 8 minut - aż warzywa będą miękkie.Dodać groszek i smaż jeszcze minutę.
W
arzywa przełożyć do miski i odstaw do wystudzenia.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

Do miski z warzywami doda
ć mięso oraz 1 rozbełtane jajko, doprawić solą, pieprzem i sosem worcestershire. Całość wymieszać.
Blat lub stolnicę oprósz
mąką i rozwałkować ciasto, aby było wielkości ściereczki kuchennej.

Rozbełtać
drugie jajko, pędzelkiem nałożyć odrobinę na brzegi ciasta. Na ciasto nałożyć farsz i ciasno zawinąć, dokładnie ściskając końcówki

M
ięso w cieście umieścić na blasze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym.
Na całe ciasto nał
oż pędzelkiem resztę jajka.
Piec
przez godzinę, do uzyskania złocistego koloru.

Podawać z warzywami gotowanymi na parze i np. sosem ajvar.



 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego