>
Menu główne:
Ajvar
Składniki:
(na ok. 4-
3 bakłażany (ok. 1 kg)
5 czerwonych papryk
3 dobrze dojrzałe pomidory (np. lima)
2 ząbki czosnku
1 łyżka ostrej wędzonej papryki
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz (wedle uznania)
świeże zioła: pietruszka, koperek (opcjonalnie)
Wykonanie:
Umyte bakłażany, paprykę, ząbki czosnku (również nieobrane) i pomidory podpiec przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C. Warzywa przełożyć na 15 minut do zamykanego pojemnika; po tym czasie obrać je ze skórki.
W blenderze zmiksować najpierw pomidory i przecedzić je przez sitko. Następnie zmiksować pozostałe warzywa.
W rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać zmiksowane warzywa oraz przyprawy, dusić bez przykrycia na małym ogniu, aż masa odparuje i zgęstnieje.
Słoiki oraz odkręcone nakrętki wstawić do zimnego piekarnika. Piekarnik nastawić na 110 stopni C. Słoiki podgrzewać przez 15 minut od momentu osiągnięcia nastawionej temperatury.
Gorącą masę przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić wyparzonymi przykrywkami i odstawić do góry dnem do ostygnięcia.
Sos pasuje do pieczonych i grillowanych mięs i warzyw.