Lasagne z kalafiorem - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Lasagne z kalafiorem

 

Składniki:

(na 6-8 porcji)

  • 1 średniej wielkości kalafior

  • ok. 12 płatów lasagne

  • 1 szklanka utartego żółtego sera

  • kostka rosołowa warzywna

  • beszamel


Wykonanie:

Kalafiora opłukać i ugotować we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem kostki rosołowej; odcedzić.
Makaron gotować we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut; odcedzić.

Beszamel przygotować wg przepisu zamieszczonego tutaj
, zwiększając podane proporcje o połowę.

Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Na dno wlać trochę sosu, na nim ułożyć plastry ciasta, następnie kawałki kalafiora, potem sos, ser i znów ciasto - aż do wykorzystania wszystkich składników. Ostatnią wartwą ma być ser.

Zapiekać ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Podawać gorące.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego