>
Menu główne:
Kotleciki ziemniaczane
Składniki:
1,5 szklanki puree ziemniaczanego
100 g żółtego sera
1 jajko
1 średnia posiekana cebula
3 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka soku z cytryny
sól, świeżo zmielony czarny pieprz (wedle uznania)
Dodatkowo:
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Wykonanie:
Puree przygotować według przepisu zamieszczonego tutaj.
Gotowe, przestudzone puree przełożyć do miski, dodać ser żółty, jajko, cebulę, koperek i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, aż do powstania jednolitej masy. Przykryć i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny (masa powinna być sztywna).
Z masy formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju, aż nabiorą złocistego koloru. Odsączać na papierowym ręczniku.
Podawać z dowolnym sosem i np. zieloną sałatą.