Kotleciki ziemniaczane - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Kotleciki ziemniaczane

 

Składniki:

(na ok. 6-8 średniej wielkości kotlecików)

  • 1,5 szklanki puree ziemniaczanego

  • 100 g żółtego sera

  • 1 jajko

  • 1 średnia posiekana cebula

  • 3 łyżki posiekanego koperku

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz (wedle uznania)


Dodatkowo:

  • bułka tarta do panierowania

  • olej do smażenia

Wykonanie:


Puree przygotować według przepisu zamieszczonego tutaj.

Gotowe, przestudzone puree przełożyć do miski, dodać ser żółty, jajko, cebulę, koperek i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, aż do powstania jednolitej masy. Przykryć i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny (masa powinna być sztywna).

Z masy formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju, aż nabiorą złocistego koloru. Odsączać na papierowym ręczniku.

Podawać z dowolnym sosem i np. zieloną sałatą.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego