Puree ziemniaczane - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dodatki do dań głównych > przepisy

Puree ziemniaczane

 


Składniki:
(na 2 porcje)

  • 250 g lekko mączystych ziemniaków

  • 1/4 szklanki śmietany kremówki 30 %

  • 3 łyżki mleka

  • 1 łyżka masła

  • sól (wedle uznania)




Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedzić i odparować.
Garnek postawić na wolnym ogniu, ziemniaki rozgnieść przy pomocy tłuczka do ziemniaków, dodać masło, cały czas ubijając tłuczkiem, następnie mleko a potem kremówkę; utłuc dokładnie, aż ziemniaki uzyskają gładką, kremową konsystencję.

Można dodać świeże zioła, np.: koperek, pietruszkę, bazylię, szczypiorek.

Pasuje do wszelakich dań mięsnych a także dań z warzyw.




 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego