>
Menu główne:
Karczek z pieczarkami
Składniki:
4 plastry karczku bez kości
400 g pieczarek
ok. 300 ml zupy cebulowej
150 ml bulionu warzywnego
Wykonanie:
Karczek opłukać, osuszyć, natrzeć vegetą, pieprzem, cząbrem, tymiankiem i oregano. Odstawić do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie mięso obsmażyć na rozgrzanym w rondlu oleju; wyjąć.
Na dnie rondla ułożyć warstwę obranych i pokrojonych na ćwiartki pieczarek, następnie plaster mięsa i znów pieczarki. Ostatnią warstwę powinny stanowić pieczarki.
Całość polać zupą cebulową i bulionem, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Przykryć i dusić na wolnym ogniu do miękkości. Ok. 12 minut przed końcem duszenia dodać paprykę. W razie potrzeby znów doprawić pieprzem.
Podawać z kaszą gryczaną i zieloną sałatą ze śmietaną.