Karczek z pieczarkami - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Karczek z pieczarkami

 

Składniki:

(na 4 porcje)

  • 4 plastry karczku bez kości

  • 400 g pieczarek

  • ok. 300 ml zupy cebulowej
    150 ml bulionu warzywnego

  • 2 łyżki oleju
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • po 1 łyżeczce cząbru, tymianku i oregano
  • vegeta, pieprz, ostra mielona papryka (wedle uznania)

Wykonanie:

Karczek opłukać, osuszyć, natrzeć vegetą, pieprzem, cząbrem, tymiankiem i oregano. Odstawić do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie mięso obsmażyć na rozgrzanym w rondlu oleju; wyjąć.
Na dnie rondla ułożyć warstwę obranych i pokrojonych na ćwiartki pieczarek, następnie plaster mięsa i znów pieczarki. Ostatnią warstwę powinny stanowić pieczarki.

Całość polać zupą cebulową i bulionem, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Przykryć i dusić na wolnym ogniu do miękkości. Ok. 12 minut przed końcem duszenia dodać paprykę. W razie potrzeby znów doprawić pieprzem.

Podawać z kaszą gryczaną i zieloną sałatą ze śmietaną.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego