>
Menu główne:
Zupa cebulowa
Tania a przy tym niezwykle sycąca zupa, która z pewnością posmakuje każdemu.
Składniki:
2 średnie cebule
400 ml bulionu warzywnego
1/4 szklanki białego wytrawnego wina
2 łyżki masła
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz czarny (wedle uznania)
Wykonanie:
Cebule obrać i pokroić w cieniutkie półplasterki. W garnku rozgrzać masło, dodać cebulę i cukier, posolić, przykryć i dusić na wolnym ogniu, aż cebula zmięknie całkowicie i nabierze złocistej barwy. Następnie, cały czas mieszając, dodawać po trochu mąkę uważając, by nie powstały grudki. Dodać bulion i ewentualnie wino; gotować ok. 30 minut. Przed podaniem doprawić pieprzem.
Zupę podawać gorącą, z grzankami serowymi i lampką białego wina.
Można również podawać w kokilkach: zupę rozlać do kokilek, na wierzchu położyć trochę utartego sera, włożyć do piekarnika i zapiekać ok. 15 minut. Grzanki podawać osobno.