Zupa cebulowa - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Zupa cebulowa

Tania a przy tym niezwykle sycąca zupa, która z pewnością posmakuje każdemu.

 

Składniki:

(na 2 porcje)

  • 2 średnie cebule

  • 400 ml bulionu warzywnego

  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina

  • 2 łyżki masła

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 1 łyżeczka cukru

  • sól, pieprz czarny (wedle uznania)



Wykonanie:

Cebule obrać  i pokroić w cieniutkie półplasterki. W garnku rozgrzać masło, dodać cebulę i cukier, posolić, przykryć i dusić na wolnym ogniu, aż cebula zmięknie całkowicie i nabierze złocistej barwy. Następnie, cały czas mieszając, dodawać po trochu mąkę uważając, by nie powstały grudki. Dodać bulion i ewentualnie wino; gotować ok. 30 minut. Przed podaniem doprawić pieprzem.

Zupę podawać gorącą, z grzankami serowymi
i lampką białego wina.

Można również podawać w kokilkach: zupę rozlać do kokilek, na wierzchu położyć trochę utartego sera, włożyć do piekarnika i zapiekać ok. 15 minut. Grzanki podawać osobno.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego