Kalafior zapiekany pod beszamelem - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Kalafior zapiekany pod beszamelem


 

Składniki:

(na 2 porcje)

  • 1/2 kalafiora

  • 600 ml bulionu warzywnego (opcjonalnie)

  • 1 łyżka masła

  • kilka plastrów żółtego sera (lub utarty żółty ser)

Wykonanie:


Kalafiora umyć, podzielić na różyczki. Gotować ok. 10 minut w osolonej, wrzącej wodzie lub w bulionie (bulion można później wykorzystać, jako bazę do sosu lub do zupy, np. jarzynowej).

Przygotować sos beszamelowy według przepisu zamieszczonego tutaj
.

Ugotowanego i lekko przestudzonego kalafiora ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania. Polać sosem, na wierzchu ułożyć plastry sera żółtego.
Zapiekać ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Podawać ze świeżą bagietką.
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego