>
Menu główne:
Kalafior faszerowany mięsem mielonym
Składniki:
1 duży kalafior
500 g mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki bułki tartej
1 jajko
2 łyżki mleka
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz, pieprz cayenne (wedle uznania)
Wykonanie:
Kalafiora moczyć ok. 15 minut w wodzie z 2-
Mięso wymieszać z posiekaną w drobną kostkę cebulą, dodać jajko, bułkę tartą, przeciśnięty czosnek i przyprawy; wyrobić. Masa musi mieć konsystencję, jak ta na kotlety mielone.
Przestudzonego lekko kalafiora nafaszerować mięsem (po trochu upychać od spodu a potem od góry tak, aby cała wolna przestrzeń między łodyżkami różyczek była wypełniona). Nafaszerowanego kalafiora przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć, piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Podawać np. z makaronem z sosem serowym
Porada Blondynki: |