Kalafior faszerowany mięsem mielonym - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Kalafior faszerowany mięsem mielonym


 

Składniki:

  • 1 duży kalafior

  • 500 g mięsa mielonego

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 4 łyżki bułki tartej

  • 1 jajko

  • 2 łyżki mleka

  • kilka łyżek posiekanej natki pietruszki

  • sól, pieprz, pieprz cayenne (wedle uznania)




Wykonanie:

Kalafiora moczyć ok. 15 minut w wodzie z 2-3 łyżkami soli, opłukać i blanszować w osolonej wodzie przez ok. 4-5 min (kalafior nie może być miękki).

Mięso wymieszać z posiekaną w drobną kostkę cebulą, dodać jajko, bułkę tartą, przeciśnięty czosnek i przyprawy; wyrobić. Masa musi mieć konsystencję, jak ta na kotlety mielone.

Przestudzonego lekko kalafiora nafaszerować mięsem (po trochu upychać od spodu a potem od góry tak, aby cała wolna przestrzeń między łodyżkami różyczek była wypełniona). Nafaszerowanego kalafiora przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć,  piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Podawać np. z makaronem z sosem serowym
i dowolną surówką.






Porada Blondynki:

Im dok³adniej nafaszeruje siê kalafiora, tym efektowniej wygl¹da on po upieczeniu :)

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego