Linguine z sosem serowym - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Linguine z sosem serowym

 

Składniki:

(na 2 porcje)

  • 200 g makaronu linguine

  • 1 serek topiony śmietankowy

  • 50 g świeżo utartego parmezanu

  • 100 ml bulionu drobiowego

  • 100 ml śmietany kremówki 12 %

  • 1 marchewka

  • sól, pieprz biały (wedle uznania)

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki


Wykonanie:

Marchewkę obrać, opłukać i pokroić w paski. Wrzucić na osolony wrzątek i blanszować 3 minuty; wyjąć z wody i odstawić. W tej samej wodzie ugotować makaron (ma być al dente).

Na patelnię wlać bulion i włożyć pokrojony na kawałki serek topiony. Mieszając gotować, aż ser się rozpuści. Następnie dodać kremówkę i parmezan. Doprawić, solą, pieprzem i gałką. Gotować chwilę, aż sos lekko zgęstnieje.

Makaron wymieszać z sosem, posypać pietruszką i od razu podawać.



 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego