>
Menu główne:
Linguine z sosem serowym
Składniki:
200 g makaronu linguine
1 serek topiony śmietankowy
50 g świeżo utartego parmezanu
100 ml bulionu drobiowego
100 ml śmietany kremówki 12 %
1 marchewka
sól, pieprz biały (wedle uznania)
szczypta gałki muszkatołowej
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
Marchewkę obrać, opłukać i pokroić w paski. Wrzucić na osolony wrzątek i blanszować 3 minuty; wyjąć z wody i odstawić. W tej samej wodzie ugotować makaron (ma być al dente).
Na patelnię wlać bulion i włożyć pokrojony na kawałki serek topiony. Mieszając gotować, aż ser się rozpuści. Następnie dodać kremówkę i parmezan. Doprawić, solą, pieprzem i gałką. Gotować chwilę, aż sos lekko zgęstnieje.
Makaron wymieszać z sosem, posypać pietruszką i od razu podawać.