Gołąbki bez zawijania - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Gołąbki bez zawijania

Alternatywa dla zwykłych gołąbków. Smakują bardzo podobnie, za to są zdecydowanie mniej pracochłonne.

 

Składniki:

(na ok. 10-12 sztuk)

  • 500 g mielonej wieprzowiny

  • 400 g włoskiej kapusty

  • 0,5 szklanki białego ryżu

  • 0,5 szklanki kaszy jęczmiennej

  • 1 duża cebula

  • 1 duża marchewka

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 jajka

  • 3 łyżki kaszy manny

  • 1/4 pęczka natki pietruszki

  • sól, świeżo zmielony pieprz, pieprz cayenne (wedle uznania)


Na sos:

  • 200 ml bulionu warzywnego

  • 400 ml wody z gotowania kapusty

  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 %

  • pół puszki krojonych pomidorów bez skórki

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej

  • sól, świeżo zmielony pieprz (wedle uznania)


Ponadto:

  • mąka do obtaczania gołąbków

  • olej do smażenia


Wykonanie:

Kaszę i ryż zalać wrzątkiem, odstawić na ok. 15 minut, po tym czasie odcedzić i pozostawić do wystygnięcia.

Opłukane liście kapusty przekroić na pół, a potem w cienkie paski. Zalać wodą z łyżką soli i cukru, chwilę gotować, aż kapusta trochę zmięknie; odcedzić, wodę zostawić. Kapustę przestudzić.

Cebulę, czosnek, marchewkę i pietruszkę posiekać przy pomocy przystawki do miksera. Do warzywnej masy dodać kaszę i ryż wymieszane z mielonym mięsem, kapustą kaszą manną i jajkami. Całość wyrobić, doprawić solą, pieprzem i pieprzem cayenne; formować gołąbki, obtaczać je w mące i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone gołąbki przełożyć do dużego garnka.

Wodę z kapusty zagotować, dodać pomidory z puszki i koncentrat, doprawić solą i pieprzem, chwilę gotować. Sos zestawić z ognia, zmiksować, dodać śmietanę wymieszaną ze skrobią kukurydzianą. Ponownie zagotować i wlać do garnka z gołąbkami.
Całość gotować pod przykryciem około 40 minut (w razie potrzeby można podlać wodą).

Gołąbki podawać same, z pieczywem bądź z puree ziemniaczanym
.



 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego