>
Menu główne:
Gołąbki bez zawijania
Alternatywa dla zwykłych gołąbków. Smakują bardzo podobnie, za to są zdecydowanie mniej pracochłonne.
Składniki:
500 g mielonej wieprzowiny
400 g włoskiej kapusty
0,5 szklanki białego ryżu
0,5 szklanki kaszy jęczmiennej
1 duża cebula
1 duża marchewka
2 ząbki czosnku
2 jajka
3 łyżki kaszy manny
1/4 pęczka natki pietruszki
sól, świeżo zmielony pieprz, pieprz cayenne (wedle uznania)
Na sos:
200 ml bulionu warzywnego
400 ml wody z gotowania kapusty
1/2 szklanki śmietany kremówki 30 %
pół puszki krojonych pomidorów bez skórki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka skrobi kukurydzianej
sól, świeżo zmielony pieprz (wedle uznania)
Ponadto:
mąka do obtaczania gołąbków
olej do smażenia
Wykonanie:
Kaszę i ryż zalać wrzątkiem, odstawić na ok. 15 minut, po tym czasie odcedzić i pozostawić do wystygnięcia.
Opłukane liście kapusty przekroić na pół, a potem w cienkie paski. Zalać wodą z łyżką soli i cukru, chwilę gotować, aż kapusta trochę zmięknie; odcedzić, wodę zostawić. Kapustę przestudzić.
Cebulę, czosnek, marchewkę i pietruszkę posiekać przy pomocy przystawki do miksera. Do warzywnej masy dodać kaszę i ryż wymieszane z mielonym mięsem, kapustą kaszą manną i jajkami. Całość wyrobić, doprawić solą, pieprzem i pieprzem cayenne; formować gołąbki, obtaczać je w mące i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone gołąbki przełożyć do dużego garnka.
Wodę z kapusty zagotować, dodać pomidory z puszki i koncentrat, doprawić solą i pieprzem, chwilę gotować. Sos zestawić z ognia, zmiksować, dodać śmietanę wymieszaną ze skrobią kukurydzianą. Ponownie zagotować i wlać do garnka z gołąbkami.
Całość gotować pod przykryciem około 40 minut (w razie potrzeby można podlać wodą).
Gołąbki podawać same, z pieczywem bądź z puree ziemniaczanym.