>
Menu główne:
Farfalle zapiekane ze szpinakiem i prosciutto crudo
Składniki:
250 g makaronu farfalle
200 g prosciutto crudo
400 g świeżego szpinaku
6 suszonych pomidorów z zalewy
5-
50 ml śmietany kremówki 12 %
4 łyżki masła
150 g tartej mozzarelli
ok. 200 ml beszamelu
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i zeszklić obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać opłukany i posiekany szpinak, doprawić solą i pieprzem, dusić bez przykrycia ok. 10 minut, często mieszając. Na końcu dodać kremówkę i dokładnie wymieszać.
Makaron ugotować al dente, odcedzić, wymieszać ze szpinakiem.
Następnie na patelni rozgrzać znów 2 łyżki masła i usmażyć, pokrojoną w cienkie paseczki, prosciutto crudo.
Suszone pomidory pokroić w paski i dodać do reszty składników razem z usmażoną szynką. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do formy do zapiekania.
Przygotować beszamel. Zapiekankę polać sosem i posypać parmezanem. Zapiekać ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.