Farfalle zapiekane ze szpinakiem i prosciutto crudo - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Farfalle zapiekane ze szpinakiem i prosciutto crudo


 

Składniki:

(na 2-3 porcje)

  • 250 g makaronu farfalle

  • 200 g prosciutto crudo

  • 400 g świeżego szpinaku

  • 6 suszonych pomidorów z zalewy

  • 5-6 ząbków czosnku

  • 50 ml śmietany kremówki 12 %

  • 4 łyżki masła

  • 150 g tartej mozzarelli

  • ok. 200 ml beszamelu

  • sól, biały pieprz (wedle uznania)

Wykonanie:

Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i zeszklić obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać opłukany i posiekany szpinak, doprawić solą i pieprzem, dusić bez przykrycia ok. 10 minut, często mieszając. Na końcu dodać kremówkę i dokładnie wymieszać.

Makaron ugotować al dente, odcedzić, wymieszać ze szpinakiem.

Następnie na patelni rozgrzać znów 2 łyżki masła i usmażyć, pokrojoną w cienkie paseczki, prosciutto crudo.
Suszone pomidory pokroić w paski i dodać do reszty składników razem z usmażoną szynką. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do formy do zapiekania.

Przygotować beszamel
. Zapiekankę polać sosem i posypać parmezanem. Zapiekać ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.




 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego