Chłodnik z buraków - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Chłodnik z buraków

Wspaniale chłodzi a jednocześnie jest sycący.


 

Składniki:

(na 3-4 porcje)

  • 3-4 małe młode buraki

  • 1 szklanka maślanki

  • pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany

  • pół szklanki jogurtu naturalnego 0%

  • 4 plasterki szynki konserwowej

  • 3 łyżki drobno posiekanego koperku

  • 3 łyżki drobno posiekanej pietruszki

  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku

  • 3-4 jajka ugotowane na twardo

  • 3 łyżki soku z cytryny

  • sól, pieprz (wedle uznania)



Wykonanie:

Buraki umyć, ugotować w wodzie z dodatkiem soli i soku z cytryny. Ugotowane buraki wystudzić i ściągnąć skórkę, miąższ pokroić w drobną kostkę lub słupki, szynkę pokroić w drobną kostkę.
Maślankę wymieszać z jogurtem naturalnym i śmietaną. Dodać buraki, szynkę oraz zieleninę. Doprawić solą i pieprzem. Chłodzić w lodówce minimum 2 godziny.

Podawać z ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo. Do chłodnika idealnie pasują opiekane ziemniaki z podsmażonym boczkiem lub kiełbasą.


 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego