>
Menu główne:
Chłodnik z buraków
Wspaniale chłodzi a jednocześnie jest sycący.
Składniki:
3-
1 szklanka maślanki
pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany
pół szklanki jogurtu naturalnego 0%
4 plasterki szynki konserwowej
3 łyżki drobno posiekanego koperku
3 łyżki drobno posiekanej pietruszki
3 łyżki posiekanego szczypiorku
3-
3 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz (wedle uznania)
Wykonanie:
Buraki umyć, ugotować w wodzie z dodatkiem soli i soku z cytryny. Ugotowane buraki wystudzić i ściągnąć skórkę, miąższ pokroić w drobną kostkę lub słupki, szynkę pokroić w drobną kostkę.
Maślankę wymieszać z jogurtem naturalnym i śmietaną. Dodać buraki, szynkę oraz zieleninę. Doprawić solą i pieprzem. Chłodzić w lodówce minimum 2 godziny.
Podawać z ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo. Do chłodnika idealnie pasują opiekane ziemniaki z podsmażonym boczkiem lub kiełbasą.