>
Menu główne:
Żytnie bułeczki z otrębami
Szybkie i proste bułeczki z pulchnym wnętrzem i chrupiącą skórką. Najlepiej smakują tego samego dnia :) Oryginalny przepis znajduje się tutaj.
Składniki:
(na 8 sztuk)
400 g mąki żytniej typ 720
100 g mąki pszennej chlebowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
250 ml letniej wody
80 ml oliwy z oliwek
50 g świeżych drożdży (lub opakowanie drożdży suszonych)
otręby owsiane lub żytnie
Wykonanie:
W połowie wody rozpuścić drożdże (suszone drożdże od razu wymieszać z pozostałymi składnikami). W misce wymieszać obie mąki i sól. Gdy drożdże podrosną, dolać je do mąki, dolać resztę wody i oliwę. Wymieszać wszystkie składniki drewnianą łyżką, a później wyrobić ręką. Ciasto powinno być konsystencji plasteliny.
Odstawić na pół godziny. Po tym czasie formować bułeczki i układać na blasze. Spryskać wodą i posypać otrębami. Zostawić na kolejne pół godziny. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i piec przez 15-