Żytnie bułeczki z otrębami - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dodatki do dań głównych > przepisy

Żytnie bułeczki z otrębami

Szybkie i proste bułeczki z pulchnym wnętrzem i chrupiącą skórką. Najlepiej smakują tego samego dnia :) Oryginalny przepis znajduje się tutaj.

 

Składniki:
(na 8 sztuk)

  • 400 g mąki żytniej typ 720

  • 100 g mąki pszennej chlebowej

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • 250 ml letniej wody

  • 80 ml oliwy z oliwek

  • 50 g świeżych drożdży (lub opakowanie drożdży suszonych)

  • otręby owsiane lub żytnie





Wykonanie:


W połowie wody rozpuścić drożdże (suszone drożdże od razu wymieszać z pozostałymi składnikami). W misce wymieszać obie mąki i sól. Gdy drożdże podrosną, dolać je do mąki, dolać resztę wody i oliwę. Wymieszać wszystkie składniki drewnianą łyżką, a później wyrobić ręką. Ciasto powinno być konsystencji plasteliny.

Odstawić na pół godziny. Po tym czasie formować bułeczki i układać na blasze. Spryskać wodą i posypać otrębami. Zostawić na kolejne pół godziny. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i piec przez 15-20 minut. Wystudzić na kratce.





 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego