Zupa z zielonej soczewicy z pieczarkami i cukinią - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Zupa z zielonej soczewicy z pieczarkami i cukinią

Przepis zaczerpnęłam stąd. U mnie lekko zmodyfikowany :)


 

Składniki:

(na 4 porcje)

  • 150 g zielonej soczewicy

  • 200 g małych pieczarek

  • 400 ml bulionu drobiowego

  • 1 mała cukinia

  • 1 cebula

  • 1 korzeń pietruszki

  • kawałek selera naciowego (ok. 2 cm)

  • 2 marchewki

  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 2 łyżki masła klarowanego

  • 4 ziarenka ziela angielskiego

  • 3 liście laurowe

  • pół łyżeczki suszonej bazylii

  • sól, pieprz  (wedle uznania)





Wykonanie:

Bulion podgrzać, dodać opłukaną soczewicę, pokrojonego w cienkie plasterki selera naciowego, pokrojone w kostkę marchewki i pietruszkę oraz ziele angielskie i liście laurowe; gotować ok. 15 minut.

W międzyczasie obrać cebulę i pokroić w kostkę, pieczarki przekroić na pół lub na ćwiartki (jeśli są większe). Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, gdy się zeszkli dodać pieczarki, oprószyć solą i pieprzem, chwilę smażyć, następnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię i smażyć jeszcze chwilę. Warzywa dodać do zupy, doprawić koncentratem i bazylią. Gotować jeszcze 10-15 minut. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.




 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego