>
Menu główne:
Zupa z zielonej soczewicy z pieczarkami i cukinią
Przepis zaczerpnęłam stąd. U mnie lekko zmodyfikowany :)
Składniki:
150 g zielonej soczewicy
200 g małych pieczarek
400 ml bulionu drobiowego
1 mała cukinia
1 cebula
1 korzeń pietruszki
kawałek selera naciowego (ok. 2 cm)
2 marchewki
3-
2 łyżki masła klarowanego
4 ziarenka ziela angielskiego
3 liście laurowe
pół łyżeczki suszonej bazylii
sól, pieprz (wedle uznania)
Wykonanie:
Bulion podgrzać, dodać opłukaną soczewicę, pokrojonego w cienkie plasterki selera naciowego, pokrojone w kostkę marchewki i pietruszkę oraz ziele angielskie i liście laurowe; gotować ok. 15 minut.
W międzyczasie obrać cebulę i pokroić w kostkę, pieczarki przekroić na pół lub na ćwiartki (jeśli są większe). Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, gdy się zeszkli dodać pieczarki, oprószyć solą i pieprzem, chwilę smażyć, następnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię i smażyć jeszcze chwilę. Warzywa dodać do zupy, doprawić koncentratem i bazylią. Gotować jeszcze 10-