Zupa z leśnych grzybów - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Zupa z leśnych grzybów


 

Składniki:

(na 4 porcje)

  • 450 g mieszanych grzybów leśnych

  • 1 marchewka

  • 0,5 kostki rosołowej grzybowej

  • 0,5 kostki rosołowej warzywnej

  • 150 ml śmietany kremówki 18 %

  • 1 łyżka mąki lub skrobi kukurydzianej

  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • vegeta, świeżo mielony czarny pieprz (wedle uznania)


Wykonanie:

Marchewkę obrać i opłukać.

Grzyby przebrać, oczyścić, opłukać, podzielić na cząstki i obgotować przez ok. 10 minut.

Marchewkę pokroić w kostkę, przełożyć do garnka i wlać około 1,5 litra wody; dodać grzyby i oba rosołki. Całość gotować do miękkości.

Do śmietany dodać trochę gotującego się wywaru; wlewać do zupy, cały czas mieszając, aby śmietana się nie zwarzyła.
Mąkę lub skrobię rozmieszać z odrobiną zimnej wody. Wlać do zupy, zagotować.

Przed podaniem zupę posypać natką pietruszki. Podawać z grzankami, chlebem bądź makaronem.


 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego