>
Menu główne:
Zupa z leśnych grzybów
Składniki:
450 g mieszanych grzybów leśnych
1 marchewka
0,5 kostki rosołowej grzybowej
0,5 kostki rosołowej warzywnej
150 ml śmietany kremówki 18 %
1 łyżka mąki lub skrobi kukurydzianej
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
vegeta, świeżo mielony czarny pieprz (wedle uznania)
Wykonanie:
Marchewkę obrać i opłukać.
Grzyby przebrać, oczyścić, opłukać, podzielić na cząstki i obgotować przez ok. 10 minut.
Marchewkę pokroić w kostkę, przełożyć do garnka i wlać około 1,5 litra wody; dodać grzyby i oba rosołki. Całość gotować do miękkości.
Do śmietany dodać trochę gotującego się wywaru; wlewać do zupy, cały czas mieszając, aby śmietana się nie zwarzyła.
Mąkę lub skrobię rozmieszać z odrobiną zimnej wody. Wlać do zupy, zagotować.
Przed podaniem zupę posypać natką pietruszki. Podawać z grzankami, chlebem bądź makaronem.