>
Menu główne:
Zupa z kurczakiem i pędami bambusa
Składniki:
600 ml bulionu warzywno-
1 podwójna pierś z kurczaka
2 ząbki czosnku
kilka ziaren pieprzu syczuańskiego
4 łyżki jasnego sosu sojowego
4 łyżki sosu sojowo-
4 grzyby mun
1 łyżka mielonego imbiru
pół szklanki pędów bambusa (w słupkach)
3-
1 czerwona papryczka chili
pół czerwonej papryki (opcjonalnie)
4 porcje chińskiego makaronu (błyskawicznego)
2 łyżki skrobi kukurydzianej
sól, pieprz cayenne, przyprawa pięć smaków (wedle uznania)
Wykonanie:
Pierś z kurczaka obrać, opłukać i ugotować w bulionie z dodatkiem obranych ząbków czosnku, pieprzu syczuańskiego, sosu sojowego, imbiru i przyprawy pięć smaków.
Grzyby mun namoczyć na ok. 5 minut. Po tym czasie odcedzić i pokroić w paski.
Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć je z wywaru (wraz z czosnkiem i ziarnami pieprzu syczuańskiego) i pokroić w wąskie paseczki lub w kostkę; włożyć z powrotem do zupy. Dodać pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę (opcjonalnie), papryczkę chili, grzyby mun i pędy bambusa; gotować ok. 15 minut. Po tym czasie dodać kukurydzę; całość doprawić sosem sojowym i w razie potrzeby pieprzem cayenne.
Skrobię rozmieszać z zimną wodą i wlać do zupy, cały czas mieszając; zagotować.
Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzony makaron przełożyć do miseczek i zalać gorącą zupą. Od razu podawać.