Zupa z kurczakiem i pędami bambusa - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Zupa z kurczakiem i pędami bambusa


 

Składniki:

(na 4 porcje)


  • 600 ml bulionu warzywno-drobiowego

  • 1 podwójna pierś z kurczaka

  • 2 ząbki czosnku

  • kilka ziaren pieprzu syczuańskiego

  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego

  • 4 łyżki sosu sojowo-grzybowego

  • 4 grzyby mun

  • 1 łyżka mielonego imbiru

  • pół szklanki pędów bambusa (w słupkach)

  • 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej

  • 1 czerwona papryczka chili

  • pół czerwonej papryki (opcjonalnie)

  • 4 porcje chińskiego makaronu (błyskawicznego)

  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej

  • sól, pieprz cayenne, przyprawa pięć smaków (wedle uznania)


Wykonanie:

Pierś z kurczaka obrać, opłukać i ugotować w bulionie z dodatkiem obranych ząbków czosnku, pieprzu syczuańskiego, sosu sojowego, imbiru i przyprawy pięć smaków.
Grzyby mun namoczyć na ok. 5 minut. Po tym czasie odcedzić i pokroić w paski.

Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć je z wywaru (wraz z czosnkiem i ziarnami pieprzu syczuańskiego) i pokroić w wąskie paseczki lub w kostkę; włożyć z powrotem do zupy. Dodać pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę (opcjonalnie), papryczkę chili, grzyby mun i pędy bambusa; gotować ok. 15 minut. Po tym czasie dodać kukurydzę; całość doprawić sosem sojowym i w razie potrzeby pieprzem cayenne.
Skrobię rozmieszać z zimną wodą i wlać do zupy, cały czas mieszając; zagotować.

Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzony makaron przełożyć do miseczek i zalać gorącą zupą. Od razu podawać.


 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego