>
Menu główne:
Zupa z kurczaka na winie
Przepis pochodzi z książki A. Bell, "Soup. Glorious Soup".
Składniki:
25 masła
3 pory, pokrojone w cienkie plasterki
150 ml białego wina
ok. 1,5 l bulionu z kurczaka
2 piersi z kurczaka
1 łyżka oliwy z oliwek
4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
świeżo utarty parmezan (do podania)
drobny makaron nitki (do podania)
sól, pieprz (wedle uznania)
Wykonanie:
Masło roztopić w rondlu, włoży pory i smażyć, aż zmiękną. Dodać wino, gotować, aż połowa odparuje. Wlać bulion, doprawić solą i pieprzem, zagotować. Dodać makaron, gotować ok. 10 minut (aż makaron stanie się miękki).
W międzyczasie opłukać i oczyścić kurczaka, mięso pokroić w cienkie paski. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć kurczaka, aż się zrumieni, pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem do zupy dodać natkę i usmażone mięso, zamieszać, w razie potrzeby doprawić. Podawać z parmezanem.