Zupa z kurczaka na winie - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Zupa z kurczaka na winie


Przepis pochodzi z książki A. Bell, "Soup. Glorious Soup".

 

Składniki:

(na 4 porcje)

  • 25 masła

  • 3 pory, pokrojone w cienkie plasterki

  • 150 ml białego wina

  • ok. 1,5 l bulionu z kurczaka

  • 2 piersi z kurczaka

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

  • świeżo utarty parmezan (do podania)

  • drobny makaron nitki (do podania)

  • sól, pieprz (wedle uznania)



Wykonanie:

Masło roztopić w rondlu, włoży pory i smażyć, aż zmiękną. Dodać wino, gotować, aż połowa odparuje. Wlać bulion, doprawić solą i pieprzem, zagotować. Dodać makaron, gotować ok. 10 minut (aż makaron stanie się miękki).

W międzyczasie opłukać i oczyścić kurczaka, mięso pokroić w cienkie paski. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć kurczaka, aż się zrumieni, pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem do zupy dodać natkę i usmażone mięso, zamieszać, w razie potrzeby doprawić. Podawać z parmezanem.



 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego