Zupa z grillowanej papryki II - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Zupa z grillowanej papryki II

Oryginalny przepis pochodzi stąd.

 

Składniki:

(na 4 porcje)


  • 4  czerwone papryki

  • 1 czerwona papryczka chili

  • 1 główka czosnku

  • 3 pomidory

  • 300 ml bulionu warzywnego

  • 1 łyżka wędzonej ostrej papryki

  • sól, pieprz (wedle uznania)


Twistery z kurczaka:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

  • 1 pierś kurczaka

  • 3 łyżki pesto

  • 1 jajko

  • sezam, parmezan i chili (do posypania)


Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.

Papryk
i umyć. Z główki czosnku odkroić szczyt (ok. 1 cm). Pomidory pokroić na połówki.

Papryki
i czosnek piec w piekarniku 15-20 minut. Następnie dodać pomidory i piec kolejne 10-15 minut. Wyciągnąć z piekarnika, włożyć do zamykanego pojemnika lub foliowej torebki i studzić ok. 10 minut. Warzywa obrać ze skórki. W blenderze zmiksować najpierw pomidory i przecedzić je przez sitko. Następnie zmiksować paprykę oraz upieczony i wyciśnięty czosnek. W garnku podgrzać bulion, dodać zmiksowane warzywa, zagotować, doprawić do smaku.


Twistery
:
Pierś z kurczaka pokroić w 1 cm kost i wymieszać z pesto. Odstawić do lodówki na min. 1 h. Po tym czasie mięso usmażyć na suchej patelni.

Ciasto francuskie podzielić na 8 prostokątów. Rozłożyć na każdym usmażonego kurczaka, złożyć na pół i zlepić boki, skręc w twistery, posmarować rozbełtanym jajkiem i posyp sezamem, chili i parmezanem. Piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C.




 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego