>
Menu główne:
Zupa z grillowanej papryki II
Oryginalny przepis pochodzi stąd.
Składniki:
4 czerwone papryki
1 czerwona papryczka chili
1 główka czosnku
3 pomidory
300 ml bulionu warzywnego
1 łyżka wędzonej ostrej papryki
sól, pieprz (wedle uznania)
Twistery z kurczaka:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 pierś kurczaka
3 łyżki pesto
1 jajko
sezam, parmezan i chili (do posypania)
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Papryki umyć. Z główki czosnku odkroić szczyt (ok. 1 cm). Pomidory pokroić na połówki.
Papryki i czosnek piec w piekarniku 15-
Twistery: Pierś z kurczaka pokroić w 1 cm kostkę i wymieszać z pesto. Odstawić do lodówki na min. 1 h. Po tym czasie mięso usmażyć na suchej patelni.
Ciasto francuskie podzielić na 8 prostokątów. Rozłożyć na każdym usmażonego kurczaka, złożyć na pół i zlepić boki, skręcić w twistery, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem, chili i parmezanem. Piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C.