>
Menu główne:
Zupa z grillowanej papryki
Składniki:
2 czerwone papryki
1/2 czerwonej papryczki chili
600 ml bulionu warzywno-
1 posiekana cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
200 ml śmietany kremówki
sól, pieprz cayenne (wedle uznania)
Ponadto:
grzanki do podania
Wykonanie:
Papryki opłukać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, ułożyć na blasze skórką do góry (poza papryczką chili). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i piec około 15 minut. Po tym czasie paprykę przełożyć do miski i szczelnie przykryć na 10 minut, następnie obrać ją ze skórki i pokroić w grubą kostkę.
W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną cebulę, po chwili dodać papryczkę chili (nie kroić jej). Smażyć chwilę po czym dodać paprykę; smażyć ok. 10 minut, zalać bulionem i gotować na małym ogniu kolejne 10 minut. Chili wyjąć i pokroić w paseczki. Zupę zestawić z ognia, zmiksować, wlać śmietanę i doprawić solą i pieprzem cayenne. Przyozdobić chili.
Podawać z grzankami.