Zupa z grillowanej papryki - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Zupa z grillowanej papryki



 

Składniki:

(na 4 porcje)

  • 2 czerwone papryki

  • 1/2 czerwonej papryczki chili

  • 600 ml bulionu warzywno-drobiowego

  • 1 posiekana cebula

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 200 ml śmietany kremówki

  • sól, pieprz cayenne (wedle uznania)


Ponadto:

  • grzanki do podania

Wykonanie:

Papryki opłukać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, ułożyć na blasze skórką do góry (poza papryczką chili). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i piec około 15 minut. Po tym czasie paprykę przełożyć do miski i szczelnie przykryć na 10 minut, następnie obrać ją ze skórki i pokroić w grubą kostkę.

W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną cebulę, po chwili dodać papryczkę chili (nie kroić jej). Smażyć chwilę po czym dodać paprykę; smażyć ok. 10 minut, zalać bulionem i gotować na małym ogniu kolejne 10 minut. Chili wyjąć i pokroić w paseczki. Zupę zestawić z ognia, zmiksować, wlać śmietanę i doprawić solą i pieprzem cayenne. Przyozdobić chili.

Podawać z grzankami.


 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego