Zupa szczawiowa - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Zupa szczawiowa


 

Składniki:

(na 2 porcje)

  • 2 duże ziemniaki

  • 2 jajka

  • 400 ml bulionu warzywnego

  • 4 łyżki posiekanych liści szczawiu

  • vegeta, pieprz czarny (wedle uznania)

  • 1/4 szklanki śmietany kremówki 18 %



Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo (ok. 10 minut) w osolonej wodzie. Wystudzić.

Ziemniaki obrać i opłukać, pokroić w kostkę, przełożyć do garnka i zalać bulionem warzywnym; gotować do miękkości.

Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać szczaw, doprawić pieprzem i vegetą. Mieszając, powoli wlewać śmietanę.

Jajka obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Od razu podawać.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego