Zupa pomidorowa na wódce - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Zupa pomidorowa na wódce

Przepis pochodzi ze strony: ostrakuchnia.pl.


 

Składniki:

(na 2 porcje)

  • 1 kg pomidorów

  • 1 mała cebula

  • oliwa z oliwek

  • ok. 100 ml wódki

  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego

  • 20 ml niezbyt ostrego sosu (ja dodałam Blair's Jalapeno Death Sauce with Tequilla)

  • pół szklanki sera mascarpone


Wykonanie:


Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Na patelni podgrzać oliwę, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dolać wódkę i smażyć do momentu, aż alkohol się wypali. Przelać wszystko do dużego garnka, wlać bulion, pomidory oraz ostry sos do smaku. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 20 minut. Odstawić zupę do ostygnięcia, a następnie zmiksować w blenderze. Ponownie wlać do garnka, podgrzać, w razie potrzeby doprawić. Na końcu, przy pomocy trzepaczki, wmieszać ser mascarpone.
Zupę podawać z grzankami.



 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego