>
Menu główne:
Zupa pomidorowa na wódce
Przepis pochodzi ze strony: ostrakuchnia.pl.
Składniki:
1 kg pomidorów
1 mała cebula
oliwa z oliwek
ok. 100 ml wódki
1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
20 ml niezbyt ostrego sosu (ja dodałam Blair's Jalapeno Death Sauce with Tequilla)
Wykonanie:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Na patelni podgrzać oliwę, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dolać wódkę i smażyć do momentu, aż alkohol się wypali. Przelać wszystko do dużego garnka, wlać bulion, pomidory oraz ostry sos do smaku. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 20 minut. Odstawić zupę do ostygnięcia, a następnie zmiksować w blenderze. Ponownie wlać do garnka, podgrzać, w razie potrzeby doprawić. Na końcu, przy pomocy trzepaczki, wmieszać ser mascarpone.
Zupę podawać z grzankami.