>
Menu główne:
Zupa pomidorowa
Składniki:
400 ml bulionu warzywnego
1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
1 marchewka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 szklanki śmietany kremówki 18 %
vegeta, pieprz czarny (wedle uznania)
Wykonanie:
Marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do bulionu i gotować do miękkości.
Pomidory zmiksować i dodać do bulionu wraz z koncentratem pomidorowym. Gotować ok. 15 minut, aż zupa trochę zgęstnieje.
Do śmietany dodać kilka łyżek gotującej się zupy, wymieszać i wlać do garnka. Doprawić vegetą i pieprzem. Zamieszać i zdjąć z ognia.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Podawać z dowolnym makaronem bądź ryżem.