>
Menu główne:
Zupa pieczarkowa
Składniki:
400 g pieczarek
150 g makaronu łazanki
ok. 300 ml bulionu grzybowego
ok. 100 ml bulionu warzywnego
2 łyżki masła
150 ml śmietany kremówki 18 %
1 łyżka mąki lub skrobi kukurydzianej
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, świeżo mielony czarny pieprz (wedle uznania)
Wykonanie:
Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić na ćwiartki i podsmażyć na rozgrzanym w garnku maśle. Całość zalać bulionem grzybowym i warzywnym, dodać makaron i gotować do miękkości.
Do śmietany dodać trochę gotującego się wywaru oraz mąkę lub skrobię; wymieszać, wlewać do zupy, cały czas mieszając, aby śmietana się nie zwarzyła. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem.
Przed podaniem zupę posypać natką pietruszki.
Zamiast z makaronem, zupę można podać z grzankami bądź pieczywem.