Zupa pieczarkowa - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Zupa pieczarkowa


 

Składniki:

(na 4 porcje)

  • 400 g pieczarek

  • 150 g makaronu łazanki

  • ok. 300 ml bulionu grzybowego

  • ok. 100 ml bulionu warzywnego

  • 2 łyżki masła

  • 150 ml śmietany kremówki 18 %

  • 1 łyżka mąki lub skrobi kukurydzianej

  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • sól, świeżo mielony czarny pieprz (wedle uznania)


Wykonanie:

Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić na ćwiartki i podsmażyć na rozgrzanym w garnku maśle. Całość zalać bulionem grzybowym i warzywnym, dodać makaron i gotować do miękkości.

Do śmietany dodać trochę gotującego się wywaru oraz mąkę lub skrobię; wymieszać, wlewać do zupy, cały czas mieszając, aby śmietana się nie zwarzyła. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem.

Przed podaniem zupę posypać natką pietruszki.

Zamiast z makaronem, zupę można podać z grzankami bądź pieczywem.


 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego