>
Menu główne:
Zupa ogórkowa
Składniki:
1 żeberko wieprzowe
6 ogórków kiszonych
1 marchewka (opcjonalnie)*
2 średniej wielkości ziemniaki
500 ml bulionu warzywnego lub wody
2 łyżki masła
pół szklanki śmietany kremówki
2 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól, pieprz (wedle uznania)
Wykonanie:
Żeberko włożyć do garnka, zalać bulionem lub zimną wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe, lekko posolić i gotować, aż mięso będzie miękkie. Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. *Marchewkę obrać i również zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć ogórki oraz marchewkę.
Kiedy ziemniaki będą już miękkie, z wywaru wyjąć mięso i dodać podsmażone ogórki i marchewkę. Doprawić śmietaną, solą i pieprzem. Mięso można oddzielić od kości, pokroić i włożyć z powrotem do zupy.
Podawać posypane koperkiem.