Zupa ogórkowa - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Zupa ogórkowa


 

Składniki:

(na 2 porcje)

  • 1 żeberko wieprzowe

  • 6 ogórków kiszonych

  • 1 marchewka (opcjonalnie)*

  • 2 średniej wielkości ziemniaki

  • 500 ml bulionu warzywnego lub wody

  • 2 łyżki masła

  • pół szklanki śmietany kremówki

  • 2 ziarenka ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • sól, pieprz (wedle uznania)



Wykonanie:

Żeberko włożyć do garnka, zalać bulionem lub zimną wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe, lekko posolić i gotować, aż mięso będzie miękkie. Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.

Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. *Marchewkę obrać i również zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć ogórki oraz marchewkę.

Kiedy ziemniaki będą już miękkie, z wywaru wyjąć mięso i dodać podsmażone ogórki i marchewkę. Doprawić śmietaną, solą i pieprzem. Mięso można oddzielić od kości, pokroić i włożyć z powrotem do zupy.

Podawać posypane koperkiem.


 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego