Zupa meksykańska - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Zupa meksykańska

Ostra i aromatyczna.

 

Składniki:

(na 2 porcje)

  • 200 g chudej mielonej wołowiny lub wieprzowiny

  • 1 słoik Salsa Mexicana Knorr

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • ok. 300 ml bulionu warzywnego

  • 1 mała puszka kukurydzy

  • sól, pieprz cayenne (wedle uznania)

  • 1 świeża lub suszona papryczka chili

  • 2 łyżki mielonej kolendry

  • 4 krople sosu tabasco

  • 1 łyżka oleju słonecznikowego



Wykonanie:

Mięso doprawić solą i kolendrą. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Następnie dodać cebulę oraz czosnek; smażyć aż cebula się zeszkli.

W garnku podgrzać bulion, dodać Salsę Knorra oraz odsączoną z zalewy kukurydzę; gotować chwilę po czym dodać usmażone mięso. Doprawić rozgniecioną papryczką, sosem tabasco,  pieprzem cayenne oraz ewentualnie kolendrą. Gotować jeszcze około 30 minut na wolnym ogniu.

Zupę podawać z gorącymi tortillami lub nachos.

Miłośnikom naprawdę ostrej kuchni polecam zamiast tabasco dodać kilka kropel jednego z sosów Blair'a - porządnie pali ;)
Sosy można nabyć tutaj
.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego