>
Menu główne:
Zupa meksykańska
Ostra i aromatyczna.
Składniki:
200 g chudej mielonej wołowiny lub wieprzowiny
1 słoik Salsa Mexicana Knorr
1 cebula
1 ząbek czosnku
ok. 300 ml bulionu warzywnego
1 mała puszka kukurydzy
sól, pieprz cayenne (wedle uznania)
1 świeża lub suszona papryczka chili
2 łyżki mielonej kolendry
4 krople sosu tabasco
1 łyżka oleju słonecznikowego
Wykonanie:
Mięso doprawić solą i kolendrą. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Następnie dodać cebulę oraz czosnek; smażyć aż cebula się zeszkli.
W garnku podgrzać bulion, dodać Salsę Knorra oraz odsączoną z zalewy kukurydzę; gotować chwilę po czym dodać usmażone mięso. Doprawić rozgniecioną papryczką, sosem tabasco, pieprzem cayenne oraz ewentualnie kolendrą. Gotować jeszcze około 30 minut na wolnym ogniu.
Zupę podawać z gorącymi tortillami lub nachos.
Miłośnikom naprawdę ostrej kuchni polecam zamiast tabasco dodać kilka kropel jednego z sosów Blair'a -
Sosy można nabyć tutaj