>
Menu główne:
Zupa krem z kalafiora z cheddarem
Przepis pochodzi z książki A. Bell, "Soup. Glorious Soup".
Składniki:
1 duży kalafior
3 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
600 ml bulionu z kurczaka lub warzywnego
300 ml mleka
100 ml śmietany kremówki 12 %
1 liść laurowy
80 g startego dojrzałego sera cheddar
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka ostrej musztardy
sól, biały pieprz (wedle uznania)
świeżo starta gałka muszkatołowa (do podania)
Wykonanie:
Kalafiora podzielić na różyczki, włożyć na godzinę do wody z dodatkiem 3 łyżek soli, a następnie opłukać pod bieżącą wodą.
W garnku zagotować wodę z solą, włożyć kalafiora i gotować ok. 10 minut, aż dobrze zmięknie. Odsączyć na durszlaku.
W rondlu roztopić masło, dodać mąkę, smażyć, mieszając około 1 minuty, aż zasmażka zacznie wrzeć. Zdjąć z ognia, mieszając, stopniowo wlewać bulion, mleko i śmietanę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, włożyć listek laurowy. Doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając, następnie wolno gotować przez ok. 10 minut. Wyjąć listek laurowy, dodać cheddar i musztardę, wymieszać.
Zupę partiami miksować z kalafiorem. Przed podaniem podgrzać, ewentualnie doprawić do smaku, oprószyć gałką muszkatołową.