Zupa krem z kalafiora z cheddarem - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Zupa krem z kalafiora z cheddarem


Przepis pochodzi z książki A. Bell, "Soup. Glorious Soup".

 

Składniki:

(na 4 porcje)

  • 1 duży kalafior

  • 3 łyżki masła

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 600 ml bulionu z kurczaka lub warzywnego

  • 300 ml mleka

  • 100 ml śmietany kremówki 12 %

  • 1 liść laurowy

  • 80 g startego dojrzałego sera cheddar

  • 1 łyżeczka musztardy Dijon

  • 1 łyżeczka ostrej musztardy            

  • sól, biały pieprz (wedle uznania)

  • świeżo starta gałka muszkatołowa (do podania)



Wykonanie:

Kalafiora podzielić na różyczki, włożyć na godzinę do wody z dodatkiem 3 łyżek soli, a następnie opłukać pod bieżącą wodą.

W garnku zagotować wodę z solą, włożyć kalafiora i gotować ok. 10 minut, aż dobrze zmięknie. Odsączyć na durszlaku.

W rondlu roztopić masło, dodać mąkę, smażyć, mieszając około 1 minuty, aż zasmażka zacznie wrzeć. Zdjąć z ognia, mieszając, stopniowo wlewać bulion, mleko i śmietanę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, włożyć listek laurowy. Doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając, następnie wolno gotować przez ok. 10 minut. Wyjąć listek laurowy, dodać cheddar i musztardę, wymieszać.

Zupę partiami miksować z kalafiorem. Przed podaniem podgrzać, ewentualnie doprawić do smaku, oprószyć gałką muszkatołową.


 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego