Zupa krem z cukinii - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Zupa krem z cukinii



 

Składniki:

(na 4 porcje)

  • 800 g małej cukinii

  • 4 ziemniaki

  • 1 średniej wielkości cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka masła

  • 500 ml bulionu warzywno-drobiowego

  • pół łyżeczki pieprzu cayenne

  • sól, pieprz czarny (wedle uznania)



Wykonanie:

Na maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany ząbek czosnku.
Ziemniaki i cukinię obrać (na jednej cukinii zostawić skórkę) i pokroić w kostkę. Do podsmażonej cebuli i czosnku dodać ziemniaki, chwilę smażyć, następnie dodać cukinię. Smażyć ok. 5 minut, ciągle mieszając.
Warzywa zalać bulionem i gotować do miękkości. Doprawić solą, czarnym pieprzem oraz pieprzem cayenne; zestawić z ognia i zmiksować blenderem. Ponownie podgrzać.

Podawać np. z grzankami z żółtym serem.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego