Zupa jarzynowa - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Zupa jarzynowa


 

Składniki:

(na 4 porcje)

  • 2 średniej wielkości ziemniaki

  • 1 marchewka

  • 1/2 szklanki zielonej fasolki szparagowej

  • 1/2 szklanki brukselki

  • 1/4 szklanki kalafiora

  • 1/4 szklanki zielonego groszku (mrożonego lub konserwowego)

  • 1 kostka rosołowa warzywna

  • vegeta, pieprz czarny (wedle uznania)

  • 1 łyżka zielonej czubrycy (opcjonalnie)

  • 1/4 szklanki śmietany kremówki 18 %

  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 12 %

  • 4 łyżki posiekanego koperku



Wykonanie:

Warzywa obrać i opłukać.

Ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę. Różyczki kalafiora podzielić na mniejsze części, fasolkę, groszek i brukselkę pozostawić w całości.

Wszystkie warzywa przełożyć do garnka i wlać około 1,5 litra wody; dodać rosołek warzywny i gotować do miękkości.

Następnie doprawić czubrycą i pieprzem.

Obie śmietany zmieszać ze sobą, dodając do nich trochę gotującego się wywaru; wlewać do zupy, cały czas mieszając, aby śmietana się nie zwarzyła.

Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego