>
Menu główne:
Zupa jarzynowa
Składniki:
2 średniej wielkości ziemniaki
1 marchewka
1/2 szklanki zielonej fasolki szparagowej
1/2 szklanki brukselki
1/4 szklanki kalafiora
1/4 szklanki zielonego groszku (mrożonego lub konserwowego)
1 kostka rosołowa warzywna
vegeta, pieprz czarny (wedle uznania)
1 łyżka zielonej czubrycy (opcjonalnie)
1/4 szklanki śmietany kremówki 18 %
1/4 szklanki kwaśnej śmietany 12 %
4 łyżki posiekanego koperku
Wykonanie:
Warzywa obrać i opłukać.
Ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę. Różyczki kalafiora podzielić na mniejsze części, fasolkę, groszek i brukselkę pozostawić w całości.
Wszystkie warzywa przełożyć do garnka i wlać około 1,5 litra wody; dodać rosołek warzywny i gotować do miękkości.
Następnie doprawić czubrycą i pieprzem.
Obie śmietany zmieszać ze sobą, dodając do nich trochę gotującego się wywaru; wlewać do zupy, cały czas mieszając, aby śmietana się nie zwarzyła.
Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.